pátek 1. ledna 2010

Kmotr


Ten film mě zničil. Musela jsem vidět za sebou všechny tři díly, tak strašně mě to chytlo a na konci jsem málem přišla o nervy a zcela určitě o iluze.
To je ta moc filmu - donutí vás sympatizovat s mafiánem a hryzat si nehty strachy, aby toho odpornýho vraha neodkrágloval někdo ještě odpornější... o kom toho ovšem nevíte tolik, abyste s ním mohli začít soucítit.
Musím si sehnat knihu!!!

O tomto veledíle:
Knihu napsal americký spisovatel (taky jste překvapení, že ne zelinář?) italského původu Mario Puzo. Byl to jeho třetí román, díky kterému se proslavil.
Scénář k filmu napsali Puzo společně s režisérem Francisem Fordem Coppolou. Film Kmotr vznikl v roce 1972, kdy také získal 3 Oscary: za nejlepší snímek, nejlepší adaptovaný scénář, nejlepšího herce. Hlavní role ztvárnili Oscarem oceněný Marlon Brando, Al Pacino a Diane Keaton.
Pokračování příběhu, Kmotr II, vzniklo o dva roky později (6 Oscarů! Nejlepší film, režie, adaptovaný scénář, herec ve vedlejší roli - Robert de Niro, hudba a výprava.) a poslední část trilogie, Kmotr III, je z roku 1990.
Příběh se točí kolem rodiny Vita Corleoneho, italského přistěhovalce žijícího v New Yorku, který se stane hlavou mafie. Drsný chlápek s chraplavým hlasem, potlesk pro Marlona Branda. Jeho nejmilovanější syn Michael (ovace ve stoje, přichází se klanět Al Pacino) je tím, kdo převezme po otci nelehký úděl a kdo se celý život snaží (nebo to aspoň pořád tvrdí své ženě i sám sobě) z toho všeho dostat a být slušným občanem. Ve vzduchu permanentně visí pach krvavé vendetty a každé cvaknutí (a kupodivu taky pomeranč) je předzvěstí krvavého masakru. Třetím mužem činu je Vincent, syn Michaelova bratra, horkokrevný mladík odhodlaný jít ve stopách svých předchůdců - i kdyby ho to mělo připravit o milovanou dívku. (A neříkejte mi, že se Tarantino pro Pulp Fiction neinspiroval právě tímhle Vincentem:)

Odkazy: CSFD
wikipedie-román

Žádné komentáře:

Okomentovat