sobota 3. května 2008

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street)



Právě jsem se vrátila z kina a hodlám se podělit o své čerstvé dojmy z filmu. Sweeney Todd je klasifikovaný jako Thriller/Muzikál/Krimi, což je vcelku přesné. Podle mě by ale chvílemi snesl i klasifikaci Horor. Happy End nečekejte.
Stručné shrnutí děje: Holič Benjamin Barker (Johnny Depp) měl úplně všechno - krásnou ženu, roztomilou malinkou dcerku a konečně práci, ve které byl skutečný mistr. Pak na jeho ženě spočinul zálibným pohledem soudce Turpin a Benjamin byl odstraněn do vězení na druhém konci světa, kde strávil 15 let. Po uplynutí trestu za činy, které nespáchal, se holič vrací do Londýna jako zcela jiný člověk. Shledání s milovanými se ovšem nekoná - v domě, kde dřív Benjamin žil, prodává masové bochánky pekařka Lovettová (Helena Bonham Carter)a od ní se holič dozví příšerné zprávy: jeho žena s otrávila a dceru vychovává soudce Turpin (Alan Rickman). Benjamin si změní identitu na Sweeney Todd a začne opět provozovat starou živnost. Má v plánu zprovodit ze světa pana soudce. První obětí jeho ostré břitvy se ale stane konkurenční holič Pirelli (Sacha Baron Cohen), který hrozí vyzradit Sweeneyho pravou totožnost. Aby těch hrůz nebylo málo, paní Lovettová se rozhodne mrtvého použít jako náplň do svých bochánků - a protože Sweeney se u jednoho nebožtíka rozhodně nehodlá zastavit, pekařce se naskýtají zcela nové, široké možnosti...
I když se člověku ze vší té krve (o mlýnku na maso ani nemluvě) zvedá žaludek, přece jen se nedá filmu upřít dokonalá vizuální podoba. Všechno je absolutně dotažené - kostýmy, mejkap, světlo, prostředí... A herci excelují. Johnny nezklamal ani jako zpěvák. Co se týče hudby, je uchvacující. (Vážně nepřeháním, hned jak jsem přišla domů, musela jsem začít prohledávat databázi playlistu - jak jsem byla úspěšná můžete posoudit sami - playlist najdete zcela dole na mém blogu a kromě první písničky -která je ze Stormbreakera - všechny ostatní jsou ze Sweeney Todda. Doporučuji hlavně poslední písničku - Not While I'm Around, duet Eda Sanderse a Heleny Bonham Carter.) Většina písniček ve filmu je přejata z muzikálu Stephena Sondheima, podle kterého byl film natočen. Zpívají je samozřejmě sami herci, a budete nejspíš překvapeni, jak dobré mají hlasy.
I když jsem měla v průběhu promítání a ještě nějakou dobu poté, co film skončil, pocit, že už NIKDY nepozřu ani kousek masa (a že nejspíš nebudu schopná až do večera sníst vůbec nic), mé obavy se nenaplnily. Dokonce se odvažuji tvrdit, že se mi tenhle nový Burtonův počin líbí. A rozhodně mám v plánu si pořídit soundtrack, což bych doporučila i všem ostatním milovníkům filmových muzikálů. Pokud se vám líbil filmový Fantom opery, pravděpodobně vám bude po chuti i toto.
Komu bych film doporučila? Fanouškům Kill Billů, Interview s upírem, Fantoma opery a samozřejmě příznivcům Tima Burtona (ti to mají povinné!). A všem milovníkům hororů, pro které tohle bude pravděpodobně celkem oddechová záležitost.
Komu bych film NEdoporučila? Těm, kdo viděli od Burtona jen Mrtvou nevěstu a domnívají se, že Sweeney bude podobná pohodička. Věřte, že NENÍ a NEBUDE.


Odkazy:
Trailer k filmu
Scéna s břitvou ("Setkání po letech" - nebojte, žádná krev tam není)
Soutěž v holení se Sachou Baronem Cohenem (ani tady neteče krev)
Oficiální stránky filmu
Existuje i knížka!!! A nemá s filmem nic společného... Odkaz na recenzi Petra Šimčíka.
Info o soundtracku

Žádné komentáře:

Okomentovat