středa 21. května 2008

Štěstí "na zámek"


Když se dostatečně pokocháte stavbou katedrály Krista Spasitele a rozhodnete se přejít řeku Moskvu po blízkém mostě, zaujme vás jeho zábradlí. Je totiž poseté zámky a zámečky - popsanými, zdobenými rytinou nebo ovázanými stužkou. Na kovových tělech zámků jsou vyrytá jména zamilovaných, ale i třeba názvy tříd a jejich maturitní rok. Právě jste se setkali s novodobým zvykem, který Rusové přejali - odkud vlastně?


Jedna moskevská známá (učitelka ruštiny) tvrdí, že z Číny.
Na Velké čínské zdi jsou prý natažená lana, na která čínští novomanželé připevňují zámečky. Uzamknutím zámečku a následným přehozením klíče přes zeď si mladí manželé mají zajistit štěstí.
Internetový portál CitySphere.Ru ovšem razí jinou teorii - zvyk údajně pochází z Evropy, konkrétně z hlavního města Itálie Říma. Před 15 lety vydal mladý italský spisovatel Federico Moccia román Chci tě, ve kterém si mladý pár přísahal na mostě věčnou lásku a jako důkaz svého slibu omotali řetězem pouliční lampu a připevnili na ni zámeček. Klíč pak hodili do řeky. Tento čin zaujal mladé Italy natolik, že ho okamžitě začali masově napodobovat - a z Říma se nový zvyk postupně přenesl do Talinu, Rigy, Oděsy a dalších měst - až nakonec v minulém roce pronikl i do Ruska.


Ruští novomanželé začali připevňovat zámečky k zábradlí několika poměrně nedávno (1994) zbudovaných mostů přes řeku Moskvu. Jeden z nich je nazýván "Lužkovskij most", jeho název nicméně není poctou pro starostu města Moskvy Lužkova, jak se mnoho lidí domnívá. Je naopak odvozen od místa nazvaného Carevnina louka (louka je rusky "lug"). A aby těch zmatků nebylo málo - správně a oficiálně se má nazývat Treťjakovský most, protože z něj vede cesta k Treťjakovské galerii...

Vraťme se ale k zámečkům. Jejich počet na zábradlí se zvyšoval a to se nelíbilo moskevské komunální službě. Zdálo se jí, že zámky hyzdí vzhled mostu, a tak je její pracovníci začali ze zábradlí upilovávat. Pracovníci komunálních služeb jsou ale také lidi, a příliš se jim nelíbilo, že mají "řezat do štěstí jiných lidí" a vůbec, že stojí v cestě tak romantickému novému zvyku. Proto vymysleli originální řešení. Na Lučním/Treťjakovském mostě se v dubnu roku 2007 objevil první Strom lásky - kovová konstrukce ve tvaru stromu stvořená speciálně proto, aby na ni zamilovaní lidé věšeli zámky. Podle novodobé legendy se má klíč "od srdce vašeho milovaného/ vaší milované" vhodit do řeky Moskvy, což zajistí, že vám drahou polovičku nikdo neodloudí. Volné místo na stromečku brzy nezbylo ani jedno (hle kolik se to vyrojilo moskevských novomanželů), a tak byly přidány ještě dva stromy.
Most, o kterém jsem se zmiňovala na začátku, na sobě žádný takový "stromek" nemá, nicméně je blízkým sousedem Treťjakovského mostu a proto se tradice se zámečky nejspíš přenesla i na něj.

Treťjakovský most

Detail zámečků na Stromu lásky



Zdroje: očití svědci (my a naši známí), má oblíbená ruská Wikipedie a www.citysphere.ru
Odkaz na článek CitySphere.Ru

5 komentářů:

  1. Ty zamecky se mi hodne libeji,prijde mi to hezke a takove romaticke,ale neumim si to treba predstavit na Karlovem moste - spis na tom ...(ups ... dobre ... tak mam vypadek...sakra,to je ostuda,jak hrom ... no,ten most,jak je tam zlaty andel...>_<) tak tam by to snad i slo.
    Jeste k tem zameckum - je to asi lepsi,nez veset popsane papirky,jak se to dela treba v Japonsku,nebo dokonce kusy latky - protoze staci,aby jednou zapršelo,a vsechno se rozmaze,ale kdyz si predstavim ten most po deseti letech-tu rez a tak... :DD
    Ale celkove - ten napad je hezky...a jsem rada,zes o tom napsala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..netřeba si představovat, už tam (na KM) visí..

      Vymazat
    2. ..netřeba si představovat.. (už tam - na KM - visí)

      Vymazat
    3. ..netřeba si představovat, už tam (na KM) visí..

      Vymazat
  2. Mně se na začátku líbil nepopiratelný fakt, že ty zámečky jsou "betelný". Ale jak jsem uviděl ty stopy rzi, rezi, no prostě koroze! tak mně z toho popadla dost melanxolie. Všechny ty lásky tam něco nechaly, ale čas to stejně roze...seká na atomy... To jsou prostě ty dočasný poklady, co rozežere rez a moli...

    OdpovědětVymazat