čtvrtek 17. ledna 2008

1814

Film, zakládající se na reálných událostech, měl v ruských kinech premiéru 27. prosince.
Jeho děj se odehrává (jak napovídá název) v roce 1814. V Petrohradě, v okolí Carského sela, řádí neznámý maniak, zanechávající za sebou mrtvoly nevinných žen. Všechny oběti byly zabity stejným krutým způsobem, všechny byly také nalezeny okradené.
U Carského sela se nachází Lyceum, elitní škola při císařském dvoře Alexandra I. Nejstaršímu ze studentů je 18, nejmladšímu 14. Mezi studenty najdete knížete Gorčakova, mladého Alexandra Puškina, Ivana Puščina, Konstantina Danzase, Vilhelma Küchelbeckera a Antona Dělviga. V dospělosti všichni vejdou do dějin Ruska, ale nyní jsou to obyčejní školáci а flákači. Prožívají první lásky, vyvádí nepřístojnosti, opíjí se, píšou básně, jeden druhého vyzývají na souboj, tajně utíkají na rande, dělají si srandu z učitelů, zakládají tajné spolky a zaplétají se do nebezpečných situací. S mladickým zápalem se zapojují i do hledání vraha. Když ho však náhodou objeví, sami se ocitají ve smrtelném nebezpečí.

Režisér: Andres Puustuamaa
Scénář: Dimitrij Miropolskij
Hrají: Stěpan Balakšin, Stas Bělozerov, Alexandr Bykovskij, Sergej Druzjak, Ivan Makarevič, Ivan Martynov, Ivan Pačin, Fjodor Bondarčuk, Bogdan Stupka, Sergej Garmaš

Děj filmu: přeloženo z oficiálních stránek filmu. Mimochodem, doporučuju na ně kouknout, ti, kdo neumí rusky, si aspoň můžou prohlédnout trailer, který je moc povedený=)

Žádné komentáře:

Okomentovat