sobota 29. prosince 2007

Mrazík versus Santa

Na jedněch stránkách jsem narazila na stať, ve které se autor rozčiluje nad strategií cizích firem, které, vstoupivší na ruský trh, neobtěžují se ani za mák přizpůsobit reklamu novému prostředí. Prostě vezmou jeden spot, který už mají natočený (jako příklad uvedl známý, milionkrát i u nás a na Slovensku omílaný reklamní spot od kokakoly "Vánoce jsou tady", s kamiony, jaké u nás ani v Rusku nikdy nejezdily, kde se na dopravní značce pokaždé objeví název nějakého města ze země, v níž kokakola hodlá oslovit předvánoční nakupující), předabují/přezpívají ho do další řeči a vypustí do éteru/vysílání. Ani za mák si nelámou hlavu s tradicemi nebo přizpůsobení své reklamy té které zemi. Autor se děsí toho, že reklamy se Santou, vysílané v ruské televizi a otiskované v ruském tisku, mohou mít negativní vliv na ruské děti. Domnívá se, že budou brát Santu jako součást ruské kultury - už teď prý mnohé z nich nevědí, jak vlastně ten pravý ruský děda Mráz vypadá.

Následoval zevrubný popis Mrazíka, pojednání o jeho původu a historii a celou stať zakončila série antisantovských obrázků (z nichž dva méně brutální jsem převzala na ukázku) a výzva na podporu dědy Mráze.

No, Vánoce jsou koneckonců svátky klidu, míru a tradic, není - liž pravda? V něčem má podle mého autor stati určitě pravdu. Ani mně se expanze americké "kultury" do Evropy moc nezamlouvá...

"Džingl bels!? Jó?!?"



"Santa Claus je americký špión!"

Celou stať si rusky mluvící čtenáři mohou přečíst zde.

1 komentář:

  1. Mně Santa Claus a djod Maroz pripadaji jako dvojcata. Nejlepsi je proste Jezisek pro verici, ateisti si muzou vybrat SC nebo DM. Nebo Shreka :-)

    OdpovědětVymazat