sobota 8. prosince 2007

Multíky

Ne, nejedná se o jméno žádných vitamínů, i když to tak možná zní. Multíky, neboli rusky "multfilmy" - jsou kreslené filmy pro děti. Vzpomínáte si nejspíš (my starší generace, hehe) na vlka a zajíce z multíku "Jen počkej!", který nějakou dobu běžel v české televizi. Vlkem a zajícem ale výčet ruských multíků nejen že nezačíná, ale ani zdaleka nekončí. Takže, pokud nemáte nic proti, zvu vás teď na malou exkurzi do světa ruských kreslených filmů.

Začneme tím, co všichni dobře známe. Chuligánským vlkem v růžové košili, který zbožňuje cigára, kytary a jeho životní náplní je lov na roztomilého, malého zajíčka, který je vzorem slušného občana, a který se "jen brání" vlkovým podlým útokům (ale dokáže při tom být taky pěkně zlomyslný, to mi věřte x).


"Jen počkej, zajíci!"
Seriál se vysílá od roku 1969. Díly 1-16 byly v letech 1969 - 1986 vyprodukovány studiem Союзмультфильм, roli Vlka namluvil Anatolij Papanov, Zajíci propůjčila hlas Klara Rumjanová. Když Papanov zemřel, spekulovalo se o tom, zda seriál neskončit. Herec a jeho kreslený hrdina se spolu zdáli být tak silně svázáni, že se další práce na seriálu zdála bez Papanova nemožná. Nakonec se pokračovalo - studium vlastnilo záznamy Papanovova hlasu (nepoužité fragmenty z předchozích dílů, vtipy které vyprávěl kolegům o pauzách) a z těchto materiálů vznikly díly 17 a 18.
Premiéra devatenáctého dílu byla uskutečněna v roce 2005. V tomto díle Vlka namluvil známý satirik a imitátor Igor Christěnko, Zajíce herečka Olga Zvěreva. Jak řekl režisér Alexej Koťonočkin, herci "neměli za úkol imitovat hlasy předchozích dvou dabérů, jen prostě co nejlépe vystihnout své postavy". Dvacátý díl, vzniklý pod taktovkou stejného režiséra, už by měl být posledním. Kdyby se točilo dál, už by to prý bylo úplně o něčem jiném...


Směšné balonky a fialový mimozemšťan, aneb multíková současnost

Kulatá zvířátka


Směšariki - sloučenina slov "šariki", neboli balonky a "směšnyje", čili směšné. Směšné balonky, jenže ony to vlastně vůbec nejsou balonky, ale zvířátka, i když - poněkud kulatá...
Seriál se vysílá od roku 2003, má 208 dílů a každá epizoda trvá přesně šest minut a deset sekund. I když je primárně zaměřen na děti od 4 do 9ti let, může se směle označovat jako rodinný seriál. Díky povedeným gagům a místy až satirickým parodiím (například na reklamní spoty) se u něj zasmějí i dospělí (vyzkoušeno na rodince - ehem =). Já osobně jsem si oblíbila berana Baráše, který nejen že má duši básníka a je tak trochu neurotik (takže se v něm vidím xD ), ale je geniálně nadabovaný. Jeho bekavé depresivní výlevy prostě nenechají člověka chladným...



Luntík - fialový mimozemšťan


"Jednoho dne se na Měsíci narodil neobyčejný chlapec. Stalo se, že spadl na Zemi a tam našel spoustu nových kamarádů..."
Tak takhle nějak začíná každý z příběhů o měsíční příšerce Luntíkovi. Vypadá sice poněkud divně, ve světě hmyzu, kam svými rozměry tahle bytůstka spadá, ale docela zapadl. Starají se o něj dvě včely, kamarádí se s pavoukem, beruškami a bojí se ropuchy. Luntík není tak vtipný jako jeho kolegové zvířátka-balonky, svým poselstvím se ale snaží děti vychovávat. A proč ne? Právě u mimozemšťánka, který se s naším pozemským světem teprve seznamuje, to je uvěřitelné, a vlastně i docela milé. Podobně jako Jen počkej!, i seriál o Luntíkovi má své záporňáky: dvě housenky, které na své "nepěkné a hloupé" chování pokaždé doplatí... Luntík jim to ale na rozdíl od Zajíce nedává "sežrat", naopak - jako spávný klaďák jim pomáhá a vysvětluje, proč se zachovaly špatně. Prostě růžová - pardon, tedy fialová - idylka=)


zdroje: ruská Wikipedie
odkazy: stránky CTC - Смешарики - povídání o seriálu a hlavních hrdinech, vše v RJ

Žádné komentáře:

Okomentovat