pátek 4. července 2008

Sankt Petěrburg, část II. - Petr I. Veliký, Kunstkamera a památníky

(obraz namaloval roku 1838 francouzský malíř Paul Delaroche)



Petr I. Veliký

Za svůj vznik vděčí Petrohrad (Pitěr) právě jemu. Petr I. ho vybudoval za pomoci italských, francouzských a německých architektů po vzoru evropských měst a pojmenoval po svatém Petrovi. To souviselo nejen s osobou ruského cara, ale i s Římem, který byl tradičně nazýván „městem svatého Petra“. Petr I. totiž hodlal z Petrohradu udělat nový, „čtvrtý Řím“. (Druhý a třetí Řím jsou Cařihrad-Istanbul a Moskva.) Petrohrad byl hlavním městem Ruska v letech 1712 – 1917. Petr Veliký byl znám svými radikálními reformami, kterými se snažil přiblížit Rusko západu a tak nějak zkulturnit svůj národ. Pomoci mu v tom mělo právě nové město. Pokud se procházíte po Pitěru, skutečně vám některá místa připadají známá. Například Kazanský chrám okamžitě asociuje Řím, šlechtické paláce v sobě mají cosi vídeňského a některé uličky jako by kopírovaly irský Dublin.


Kunstkamera

V roce 1719 Petr I. v Petrohradu otevřel veřejnosti první historické a přírodovědné muzeum – Kunstkameru. V současnosti je muzeum věnované etnografii a antropologii, obsahuje i sbírku anatoma Frederika Ruysche. Ta se skládá z preparátů lidských embryí a plodů, které se narodily s genetickou mutací. Petr I. od Ruysche tehdy po celé Evropě proslavenou sbírku koupil, protože tak chtěl pomoci v rozvoji ruské chirurgie a medicíny vůbec.

Kostřička siamských dvojčat ze sbírky anatoma Ruysche


Pomníky Petru I. Velikému

V Petrohradu a okolí také najdete bezpočet pomníků a soch věnovaných Petru I. Nejznámější je Měděný jezdec «Медный всадник», památník, který monarchovi nechala postavit Kateřina II. Další, moderní památník z roku 1991, se nachází v Petropavlovské pevnosti. Socha je údajně vytvořena podle voskového odlitku a má tedy skutečné proporce, jaké měl car Petr I. Socha nemá na hlavě paruku a je tady dost nápadný rozdíl v poměru malinké hlavy a velkého těla. Před Michajlovským zámkem stojí další jezdecká socha Petra prvního. Na podstavci stojí: Pradědu pravnuk, což dává tušit, že tento památník dal svému předku vytvořit car Pavel I.

Měděný jezdec



Realistické proporce Petra I. v Petropavlovské pevnosti

"Pradědu pravnuk"

Žádné komentáře:

Okomentovat