čtvrtek 20. března 2008

Báječní muži na divadelních prknech, část I. - Oleg Tabakov a Sergej Bezrukov

To jsou oni - dva báječní muži na prknech, která znamenají svět


Oleg Tabakov



Olega Pavloviče Tabakova snad ani není třeba představovat. Národní umělec SSSR, Laureát Státní ceny SSSR a Ruské Fedarace, známý filmový herec, umělecký ředitel MCHAT (Moskevské Umělecké Akademické Divadlo), zakladatel a umělecký ředitel Divadla Olega Tabakova.

Tabakov se narodil 17. 8. 1935 do lékařské rodiny. Na výběr jeho budoucího povolání měl vliv dramatický kroužek, který navštěvoval jako dítě ve škole. V roce 1953 začal studovat na MCHAT a stal se jedním z nejlepších studentů. V roce 1957 založil O.N. Efremov pod střechou MCHAT Studio mladých herců, které se posléze přerodilo v divadlo "Sovremennik". Právě Efremov měl na Tabakova největší vliv. V letech 1957 - 1983 byl Tabakov hlavním hercem "Sovremennika", v roce 1970 se pak stal jeho ředitelem a byl jím šest let. Jeho popularita dosáhla až do Prahy - v roce 1968 sem byl pozván Činoherním klubem, kde si zahrál svou nejoblíbenější roli Chlestakova v divadelním představení “Revizor“. Představení mělo u diváků ohromný úspěch. Psalo se o něm nejen v Českoslovesku. Aby ho mohli shlédnout, lidé se sjížděli z mnoha evropských zemí. Roku 1973 se Tabakov rozhodl učit mladé talenty hereckému řemeslu. Na konkurz do Tabakovova dramatického kroužku se dostavilo tři a půl tisíce studentů - a mistr z nich vybral 49 nejlepších. V roce 1974 Tabakov založil dětské divadelní studio, které po třech letech získalo vlastní prostory – nevelký sklep na ulici Čapligina, což býval uhelný sklad. Až v roce 1986, již v té době známé studio Olega Tabakova, kterému se mezi lidmi říkalo “Tabakerka“ (Tabatěrka), dostalo status státního divadla. Žáci několika ročníků Olega Tabakova byli základem jeho divadelního souboru. Nyní jsou to známí herci obrazovek a divadelní scény: Andrej Smoljakov, Sergej Gazarov, Alexej Seliverstov, Igor Nefedov, Alexandr Marin, Jelena Majorová, Jevdokija Germanová, Marina Zudinová, Alexej Serebrjakov, Sergej Beljajev, Alexandr Mochov, Jevgenij Mironov, Sergej Bezrukov, Vitalij Jegorov, Vladimir Maškov, Anastázie Zavorotnjuková, Olga Krasko a mnoho dalších.
Počínaje rokem 1976 s inscenací “Revizor“ N.V. Gogola v divadle města Sheffild (Velká Británie), Tabakov pracuje v cizině jako režisér a učitel. V divadlech Maďarska, Finska, Německa, Dánska, Rakouska, USA inscenoval více než 40 představení podle předloh ruské, ale i zahraniční klasiky. V letech 1986 – 2000 je rektorem Školy-studia MCHAT, vedoucím společného aspirantského programu Školy – studia a Univerzity Carnegie Mellon (USA).
V Rusku Olega Tabakova znají a milují jako famózního herce, který účinkoval v představeních známých režisérů Jefremova, Tovstonogova, Fokina, Ginagasa, nebo hrál ve filmech Michalkova, Muratové, Končalovského, Saby a mnohých dalších. Ti nejmenší obdivovatelé zbožňují v jeho podání pohádkové hrdiny a pamatují si nazpaměť intonaci, jím namluveného kocoura Matroskina z Prostokvašina. Jako vedoucí divadel, producent a pedagog je Oleg Tabakov symbolem aktuálních reforem současné ruské scény.
Oleg Tabakov spolu se Sergejem Bezrukovem v představení (Divadla O. Tabakova) "Pochožděnije" na motivy Gogolova románu Mrtvé duše


Sergej Bezrukov v tomtéž představení, v roli Čičikova


Sergej Bezrukov


Sergej Vitalijevič Bezrukov. Zasloužilý umělec Ruské Federace (2001), Laureát Státní ceny Ruské Federace (1997), populární divadelní, filmový i seriálový herec.

Narodil se 18. 10. 1973 v Moskvě. Jeho otcem je herec a režisér Vitalij Bezrukov, a jak přiznává sám Sergej, právě on měl na výběr jeho povolání největší vliv. Pod vedením otce se účastnil školních představení a byl to zase otec, kdo Sergeje připravoval na studium na univerzitě. Na MCHAT jeho další umělecký vývoj probíhal pod patronátem mistra Tabakova, který si - jak bylo řečeno výše - své studenty vybíral velmi pečlivě.
Studia na MCHAT zakončil Sergej v roce 1994 s červeným diplomem (jako jediný z kurzu) a ke své velké radosti získal v témže roce angažmá v "Tabakerce". (Ve své autobiografii okomentoval tento osobní úspěch velmi stručně: "Můj sen byl dostat se do legendární Tabakerky. A tento sen se splnil 1. ledna roku 1994. YES!!!"=)
Od té doby se pravidelně objevuje na prknech (nejen toho Tabakovova) divadel, na kontě má role nejméně ve třech desítkách filmů a desítce seriálů a dosud získal třináct cen, z nichž ty nejvýznamnější jsem uvedla hned na začátku.
U nás bylo možné Sergeje vidět v seriálu Brigáda, který se nedávno vysílal v televizi. Čas od času k nám také zabrousí Divadlo Olega Tabakova, jehož evropské stránky najdete zde.


Z představení "Признания авантюриста Феликса Круля" Divadla Olega Tabakova:


Jako Irakli ve filmu «Ирония судьбы. Продолжение»

V seriále "Brigáda", spolu s kolegy=)

Zdroje:
http://www.tabakov.eu/

http://www.tabakov.ru/

http://www.sergeybezrukov.ru/

http://ru.wikipedia.org/

http://www.televize.cz

2 komentáře:

  1. Díky za další zajímavý článek, hlavně jsem si rád přečetl o Olegu Tabakovovi, kterého znám z filmu Kukačka v temném lese.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda že jsem se strefila do vkusu=)

    OdpovědětVymazat