úterý 11. března 2008

Děti indigo

RJ»ČJ

Kdo to spáchal: Iris

Originál najdete: v časopise Elle girl (Россия), март 2008, но. 57

Autorka: Василиса Храпова


Děti indigo


Džínsová aura

Termín „děti indigo“ se objevil v roce 1982 díky americké senzibilce Nancy Ann Tappe. Ve své knize "Understanding Your Life Through Color," (Jak porozumět svému životu prostřednictvím barev) oznámila, že má dar vidět auru každého člověka. Na konci 70. let si všimla, že čím dál tím víc dětí, které jsou přiváděny svými rodiči k ní na seance, má modrou auru. Jak ale jistě uznáte, není nijak zvlášť romantické vejít do dějin jako tvůrce mýtu o „modrých dětech“. Po krátkém přemýšlení Nancy Ann Tappe našla elegantní řešení této barevné situace. A pomohly jí v tom džínsy, přesněji řečeno jejich barva. Tak tedy začala historie dětí, které mají auru v barvě indigo.

Svět však dětem s neobyčejnými schopnostmi nevěnoval pozornost okamžitě. Tento termín vešel ve všeobecnou známost až v roce 1999, poté, co v byla USA vydána kniha Lee Carrolla a Jan Tober „The Indigo Children: The New Kids Have Arrived“ (Indigové děti – Nové děti už jsou tady). V tu chvíli o nich začal mluvit celý svět.


Nové pokolení

Podle názoru Nancy Ann Tappe zaujímají v současné době na zeměkouli lidé s aurou indigové barvy 97% populace dětí ve věku do deseti let a 70 % teenagerů a mladých lidí ve věku od 15 do 25 let. Jinými slovy, všichni tito lidé náleží k novému pokolení pozemšťanů, které vládne unikátními schopnostmi a odlišuje se od svých vrstevníků moudrostí, neposedností, nadměrně rozvinutou intuicí a dalšími pozoruhodnými schopnostmi.

Pokud vás zajímá, kdo z vašich známých (anebo možná i vy sami) je člověk indigo, je potřeba „podezřelý objekt“ pozorně sledovat. Má se za to, že děti indigo jsou strašné neposedy, které je těžké udržet na jednom místě déle než pět minut. Také nesnáší dlouhé fronty, odpovídají, aniž by vás nechaly dokončit otázku a mohou se jen tak z ničeho nic zvednout uprostřed hodiny nebo lekce a odejít ze třídy či poslouchárny bez jediného slůvka na vysvětlenou. Říká se, že některé z nich dokážou číst myšlenky druhých lidí, jiné zase mluví o svých předchozích vtěleních na Zemi.

Trochu udivující je tedy fakt, že nehledě na své výjimečné schopnosti, mnohé indigové děti často nedokážou zvládnout krátký text, napsaný v rodném jazyce, a jsou u nich pozorovány vážné problémy se čtením. A u některých představitelů tohoto pokolení ještě navíc dochází ke krátkým výpadkům vědomí. Nebojte, jejich duše se nevydává na astrální pouť, zatímco tělo leží v mdlobáchJ Dítě indigo prostě v určitý moment na chvilku přepne svoje vnímání z okolního dění do světa vlastních fantazií, aby se posléze zase ponořilo do vodopádu reálného života.

Je pravidlem, že se děti indigo špatně učí ve škole, protože je to tam nebaví. Skeptici ale utvrzují v tom, že někteří se takto snaží ospravedlnit vlastní špatné školní výsledky, a v tom rozhodně nic nadpřirozeného hledat nelze.

Přesto však u opravdových dětí indigo zaráží výška jejich IQ – jen málo dospělých nabere 160 bodů, a děti indigo to zvládají bez viditelného úsilí a dokonce s provokující lehkostí.


Válka barev

Abychom učinili zadost spravedlnosti, musíme nyní podotknout, že vědci ještě neobjevili zařízení, který by byl schopen zaznamenat barvu aury každého z nás. Proto nový termín „děti indigo“ a související existence aury modré barvy u některých představitelů mladého pokolení byly přijaty tradiční vědou dost skepticky. Protože pokud se nelze vyzbrojit speciálním snímačem a skutečně uvidět tuto auru, její existence není dokázána, a stejně tak není dokázána existence jejích nositelů. Doteď nikdo nemůže s jistotou říct, jestli skutečně existují děti, které mají takovou auru, anebo jestli je to všechno jen krásná pohádka, vymyšlená senzacechtivou senzibilkou s bohatou fantazií.

To už jsou spíš vědci ochotni uvěřit (i dokázat) že u mnohých dětí nové generace se objevují skutečné psychické problémy. Skeptici, kteří pochybují o samotné existenci takové generace, se domnívají, že nemálo z těch, které senzibilové označili za děti indigo, odpovídá této diagnóze: syndrom nedostatku pozornosti a hyperaktivita. A tohle už není případ aury, ale stavu okolního prostředí a výchovy takových dětí.


Třídní schůzka

Psychologové říkají, že podobné mýty o výjimečných dětech vznikají tehdy, když už si rodiče prostě nemohou srovnat vztahy s vlastními dětmi. Řeč je tedy o věčném konfliktu otců a dětí, se kterou se setkává každá generace mladých rodičů. Proto je pro ně snazší rozhodit ruce a říct: „bohužel, moje dítě není z tohohle světa, patří ke generaci indigo“ a „není takové jako ostatní a s tím se prostě musí počítat“. Pokud dítě například nemohou naučit slušnému chování, je pro ně snazší mu dovolit, aby vyvádělo a přesvědčovat okolí a také sebe samotné, že je to projev jeho výrazné individuality. Kromě toho, pro děti XXI. století není těžké se identifikovat s touto neobyčejnou generací – na každé z nich se takřka od narození valí obrovské množství informací z televizních obrazovek a internetu.

Nezjistili jsme, jestli skutečně existují děti, teenageři a mladí lidé, jejichž aura má barvu indigo. Jisté je pouze to, že svět konečně obrátil pozornost na dospívající generaci, i když pohledem poněkud netradičním. Můžeme tedy čekat, že v následujících letech se dospělí začnou snažit a vymyslí nové metody školního vzdělávání, které budou zaměřené na individualitu každého dítěte – ať už je to indigo, nebo prostě jen nadaný student. Tehdy možná v našem životě začnou pozitivní změny.


Džínsová generace – verze psychologa Lee Carrolla

Děti indigo je možné rozdělit na 4 typy:

  • Humanisté – budoucí lékaři nebo vědci. V dětství je pro ně charakteristická roztržitost, hyperaktivita a neobratnost.
  • Konceptualisté – budoucí astronauti a cestovatelé. Někomu se může zdát, že trpí autismem, ale ve skutečnosti jsou jen hluboko pohrouženi do světa vlastních fantazií.
  • Umělci – budoucí spisovatelé, scénáristi a herci. Tvůrčí osobnosti, úzce citově svázané s okolním světem. Budí dojem, že jsou „bez kůže“ – silně prožívají jakékoli emoce.
  • Kazatelé – budoucí kněží a politici. Mají mocný dar přesvědčovat, snadno se socializují. Jsou schopní vytvořit vlastní učení a donutit davy, aby je následovali.


Spaste naše duše! – verze psychologa Henninga Kohlera

Indigové děti přicházejí na svět s určitým typem duše. Rozlišují se 4.

  • Utěšitel a ošetřovatel
  • Stopař nebo hledač
  • Básník nebo cestovatel
  • Ochránce nebo strážce spravedlnosti


10 identifikačních znaků, podle kterých poznáš indigo ve skupině

  1. Indigové děti přichází na svět s rozvinutým cítěním vlastní důstojnosti a chovají se tak, aby neponižovali druhé
  2. Cítí, že jsou „hodny toho být zde“ a jsou překvapení, když to ostatní nechápou
  3. Trvají na tom, aby s nimi dospělí jednali jako se sobě rovnými
  4. Fyzicky nesnáší autority, a když nemohou jednat v souladu s vlastními principy
  5. Těžko snáší běžné činnosti, vyžadující malou soustředěnost (čekání ve frontě)
  6. Lehce zvládají úkoly, vyžadující tvůrčí přístup a nesnášejí rutinnu
  7. Stává se, že k řešení nějakého složitého úkolu použijí nestandardní postup, který přesahuje rámce učebního programu
  8. Preferují kontakt s lidmi na „podobné vlně“, když nikoho takového nemají, uzavřou se do sebe před okolním světem, který jim připadá nepřátelský a nechápající
  9. Je těžké je potrestat, běžné metody (provinění – následuje trest) na ně nepůsobí
  10. Nestydí se přímo mluvit o svých potřebách

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. vzhledem k tomu,že se děti indigo začaly rodit už kolem 80tých let tak jim není jen do 25 let ale do min. do 30.

    OdpovědětVymazat
  4. s tím musím souhlasit, znám pár lidí nad 25 kteří určitě jsou indigoví :)

    OdpovědětVymazat
  5. ano musím souhlasit,vím o někom kdo je Indigo a je jí 27 let..takže natom něco opravdu bude...že to jsou i lidé do 30let...

    OdpovědětVymazat
  6. proč se zaobírat jestli pro tebe jsem či nejsem indigo.ja poznam kolem sebe vždy indiga,nemusí ani moc mluvit ani se osobně neverbalně projevovat prosre to citim,protože to vidím,mluví to na mě,přímo řve...a přitom je to v projevu našeho fyzykalního těla vše v klidu.idigo hleda pomoc uvnitř sebe pro Vas.indigoo mokyn

    OdpovědětVymazat
  7. Deti indigo nejsou v dnesni dobe jen deti, nekteri lide i okolo 50 let, muzou byt indigo anebo z casti indigo, akorat, ze od 70tych let se rodi vetsi mnozstvi deti. Je jich kolem nas tolik ze by uz spolecnost mela na ne brat ohled a prijmout nejake zmeny, ale bohuzel to stale tak neni... a pro mlade neni v spolecnosti ani dostatek mista.
    mam dceru indigo a neustale se od ni ucim, proste me nuti menit nazory a postoje.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Tě, děkuji za informace o děti indigo... Chci se zeptat, zda si mohu tento článek dát na svůj začínající blog, děkuji za odpověď .

    OdpovědětVymazat
  9. Sem se chtěl zeptat jestli to vlákno ještě nevyhaslo ..jak přesně se pozná takové indigo to muže rozlišovat i lajk nebo jen určité osoby :) .
    Možná sem i já indigo že bych juknul do zrcadla a nejak bych to na sobě poznal :). Diky za odpověd.

    OdpovědětVymazat