středa 16. dubna 2008

Признания авантюриста Феликса Круля

Zpověď podvodníka Felixe Krulla, hra na motivy nedokončeného románu německého držitele Nobelovy ceny za literaturu Thomase Manna.
Příběh okouzlujícího mladíka Felixe, neváhajícího v cestě za vlastním úspěchem využívat druhých, je v podání Divadla Tabakova strhující podívanou. Hlavní hrdina, ztvárněný mistrovsky Sergejem Bezrukovem, od prvních nevinných podfuků a rozpačitých krádeží dojde až ke chladnokrevným zločinům. Jeho jméno "Felix" znamená "šťastný". Tohle spolu s vědomím vlastní přitažlivosti a inteligence dává Felixovi pocit, že může dobýt celý svět. A přesně to také dělá, kráčí ke slávě a úspěchu po stupních tvořených city a životy druhých...
Román je nedokončený, a tak se představy o vyvrcholení Felixova příběhu mohou lišit. Režisér Andrej Žitinkin zvolil pro Felixe ten nejvyšší trest - a dá se říct, že právem. Přesto ve vás závěrečná opona nejspíš vyvolá rozporuplné pocity.
Felix je zločincem, který má v sobě kouzlo anděla. Bezrukov ho rozehrává s lehkostí a dokonalostí sobě vlastní. Ovládá jeviště i všechny ostatní herce, kteří - ač sami hrají výborně - jsou jím přece jen poněkud zastiňováni.
Sečteno a podtrženo, je to výborná hra, troufám si říct že zatím ta nejlepší, jakou jsem v Moskvě dosud viděla. "Tabakerka" je zkrátka skutečnou zárukou kvality.
Tleskám, slzím a jdu si kreslit srdíčka do deníku.















Odkazy:
román Zpověď hochštaplera Felixe Krulla
ruské stránky Divadla Tabakova
Divadla Tabakova v Evropě

Žádné komentáře:

Okomentovat