pondělí 8. října 2007

Denní hlídka



Akční / Fantasy / Sci-Fi / Thriller
Rusko, 2006, 132 min
V kinech v ČR od 6. září 2007

Režisér: Тимур Бекмамбетов (Timur Bekmambetov)
Scénář: Тимур Бекмамбетов и Сергей Лукьяненко (Timur Bekmambetov а Sergej Lukjaněnko)
Hrají: Константин Хабенский (Konstantin Chabenskij jako Anton Goroděckij), Владимир Меньшов (Vladimir Meňšov jako Geser), Валерий Золотухин (Valerij Zolotuchin jako otec Kosti), Мария Порошина (Marija Porošina jako Světlana), Галина Тюнина (Galina Tjunina jako Olga), Алексей Чадов (Alexej Čadov jako Kosťa) a další....

Film na motivy románu - resp. románů Sergeje Lukjaněnka. Knihy jsou dosud čtyři: Noční hlídka, Denní hlídka, Šerá hlídka a Poslední hlídka. Podle prvních tří románů byly natočeny dva filmy - Noční hlídka a její pokračování, Denní hlídka. Děj filmu se románové předlohy drží jen hodně volně, a dost českých diváků si na fórech stěžuje na jeho zmatenost, komplikovanost a nepochopitelnost. Podle mě je to jeden z nejlepších filmů vůbec, jak po stránce hereckých výkonů tak po stránce trikové. (Scéna s rozjetým fárem na stěně hotelu Kosmos je moje nejoblíbenější X) Co se týče té "nepochopitelnosti" - určitě je lepší si přečíst i knížky, ale pokud vidíte oba díly ve správném pořadí za sebou, s českým dabingem anebo titulky, pak nevím, v čem je problém. Jo, je to podívaná plná temných míst a divných postav, ujetých triků a nechutných scén. Ale taková je i kniha. Děj se odehrává v Moskvě, a ukazuje ji takovou, jaká je v očích hrdinů a vlastně i autora románové předlohy. Upřímně řečeno, myslím, že by se podobné dílko prostě nemohlo odehrávat jinde.
Abych to shrnula: Denní hlídka se svým tématem i zpracováním řadí k filmům, který vás buď úplně chytne, anebo naprosto znechutí. Ale dokud se na něj nepodíváte, tak to nezjistíte;)

Žádné komentáře:

Okomentovat