pondělí 8. října 2007

Národní sport

"Davaj, poguljajem!" prohlásila tuhle Olja, když nám ve škole nějakým zázrakem odpadly dvě hodiny, a strávily jsme hodinu a půl neustálým obcházením kolem jednoho bloku. Vlastně jsme za tu dobu stihly vyposlechnout asi všechny písničky, co má Olja uložené ve svém novém Sony Ericssonu, a taky zkouknout všechny obrázky a animace... Když už jsem začínala šilhat (částečně z ustavičného zírání na mrňavý displej a částečně z hladu) a Olja pomalu nevěděla, co by se svým mobilem ještě provedla (došlo i na focení mé maličkosti... ojoj), podařilo se mi ji přesvědčit, že je čas vydat se domů. Ale dalo to práci X) Rusové prostě procházky milují, a taky mají na všechno strašně moc času...

Procházení Rusy baví hned z několika důvodů: za prvé - je to příležitost k předvádění. Většina slečen se nechodí procházet městem, aby něco viděly, ale aby byly viděny. Za druhé - Moskva (Ach jo, zase jsem to zobecnila. Jenže Moskvani JSOU Rusové, nebo snad ne? Přinejmenším většina Moskvanů... Ó bóže...) je místo, kde je toho hodně k vidění. A tím nemyslím jen procházející se slečny X))) Za třetí - chůze je zdravá, když už nic jiného. A za čtvrté - Rusko je velké a je tady všude daleko XD Takže pořádné procházce se nevyhnete, ani když jdete jenom na nákup... Ale to jsem trochu odbočila, protože chození na nákup toho s procházkou - myslím tou pravou ruskou - moc společného nemá.

Jak se správně procházet?
O-hó, správná ruská procházka vyžaduje pečlivou přípravu. Nejdřív je třeba si vybrat vhodnou trasu. Při výběru je potřeba vzít ohled na to, jaký typ procházky se chystáte provozovat, tedy, chcete - li spíš vidět, anebo být viděni. V případě, že chcete hlavně vidět, tedy vidět Moskvu, pak zalistujte ilustrovaným průvodcem, rozviňte mapu a vytáhněte kompas. Zorientovat mapu určitě umíte ze školy nebo skautského oddílu (já už to zapomněla X), a nějaké informace o Moskvě máte, jinak byste se tu neocitli a nechtěli se procházet, takže vás ponechám svému osudu a popřeju vám hodně štěstí, pěkné zážitky a pozor na zloděje! Všude se teď strašně krade...
Pokud chcete být viděni, pak prohrabejte šatník a vytáhněte to nejlepší, nejdražší a pokud možno nejnápadnější, co v něm najdete. Dejte si sprchu, pak druhou - tentokrát se sprchujete oblíbeným parfémem - přeleštěte zlaté zuby a v závislosti na pohlaví a míře nadšení sáhněte po kosmetice. Mužům a přírodním kráskám postačí hřeben. Hotovo? Co zrcadlo, neprasklo při tom pohledu? Výborně! A teď... Oblékněte si svůj speciální vycházkový model, přeleštěte boty (Pozor! Ne o kalhoty! To by podstatně snížilo výsledný efekt! Obzvlášť, kdyby vás při tom někdo náhodou zahlédl.), navlékněte drahé hodinky (i moskevští zloději musí dostat šanci) a narovnejte záda. Trasu vycházky volte tak, abyste ten úžasný pohled dopřáli aspoň jedné setině Moskvy. Vaší ulicí tam a zpět rozhodně nestačí! Doporučuji zkusit Starý nebo Nový Arbat, Rudé náměstí (když už tam budete, zaskočte do obchoďáku GUM), Tvěrskou ulici anebo libovolný park, nejlépe v centru, kde se můžete pokochat pohledem a zároveň být sami dostatečně nápadně sledováni. Pokud se chcete ztratit v davu, zajeďte do Carycina. V rozlehlém parku, obklopujícím nově zrekonstruovaný gotický zámeček Kateřiny druhé, bývá o víkendu stejně lidí jako na Staroměstském náměstí v době veřejných promítání přímých přenosů hokeje, když naši postoupili do finále.

Podpatky jsou věčné
Celý ten podpatkový vtip spočívá v tom, že Rusky se prostě hrozně rády oblékají moderně a atraktivně, ať už jim to jejich finanční situace dovoluje, nebo ne. (Moje mamka vždycky prohlašuje, že správná Ruska si na ten norkový kožicha boty od Chanela klidně vezme půjčku.) Udržovat gerderóbu v perfekním stavu ale něco stojí, a na nějaké reprezentativní akce typu "vernisáž výstavy obrazů Jurije Gorbačova, banket s prezidentem" anebo "slavnostní otevření divadla" si většina z nich nemůže dovolit chodit. Aby tedy svět dostal šanci spočinout okem na jejich kráse, přijaly Rusky jednoduché řešení. Obléknou se jako do divadla, popřípadně na vernisáž, obují nádherné, místy dost nepraktické boty, a vyrazí "guljať" do parku nebo na hlavní třídu. A všichni jsou spokojeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat