pondělí 8. října 2007

Móda v Moskvě

...pokus o analýzu


Tak fajn... Je čas podat zprávu o tom, jak chodí oblékané Rusky. Respektive Moskvanky... (Nevím, zda můžu použít Moskvu jako průměrný model ruské populace - spíš ale ne, neb se říká, že Moskva je stát ve státě... A taky je to město extrémů, což už jsem možná zmínila předtím... A extrém s průměrem - to jaksi nejde dohromady....) Nuže dobrá. Moskvanky.

Podle toho, co jsem zatím měla možnost vidět a pochytit - na oblečení se v Rusku - pardon, chci říct samozřejmě v Moskvě - klade docela velký důraz. Lidé jsou tady schopní pohledem na vaše oblečení celkem přesně odhadnout, jak jste na tom s penězi. (Byla o tom zmínka i v jednom ruském seriálu : seriózní pán kolem 45 let se chtěl trochu "omladit", a tak se vydal mezi mladé do baru a zkoušel svůj šarm na jednu slečnu. Použil duchaplnou balicí hlášku - "Slečno, neviděli jsme se už někde?" Dívka ho přehlédla zkušeným okem od hlavy přes sklenici, kterou měl v ruce, až po paty a prohlásila - "Koktejl - sto rublů, košile - tři sta rublů, kalhoty - šest set rublů, boty - pět set rublů. To je patnáct set rublů celkem. Ne, neviděli.") Respektive, na kolik vás vaše oblečení přišlo.

Rozdělila bych Moskvanky podle oblečení do tří skupin. Praktické, střízlivé a stylové.

Praktická.
Módu příliš nesleduje, anebo si nemůže značkové módní oblečení dovolit.
V čem vyrazí na ulici?
Obuje si boty na nízkém, nebo žádném podpatku. Nezáleží jí příliš na tom, jak vypadají - hlavní důraz klade na jejich pohodlnost. Oblékne si volné kalhoty anebo klasicky střiženou sukni. Materiál oblečení závisí na počasí. (Zima, podzim - manšestr, jaro - džíny, léto - plátěné, lněné oděvy.) Preferuje klasická trička a rozpínací svetry. Její kabelka je kožená, anebo z jiného, snadno udržovatelného materiálu. Je dost velká na to, aby se do ní kromě peněženky, klíčů a mobilu (starší, levnější model) vešel deštník a jiné užitečné věci.
V čem půjde do práce?
Klasický kalhotový nebo sukňový kostým. Kabelku si vezme stejnou, anebo hodně podobnou. Obuje si tmavé společenské boty, opět bez podpatku, anebo na nízkém podpatku.
Doplňky.
Zlatý řetízek s křížkem, zlaté prstýnky, zlaté brože s kamínky.


Střízlivá.
Sleduje módu, ale není jejím hysterickým otrokem. Střední platová skupina.
V čem vyrazí na ulici?
Značkové kecky anebo střevíčky na podpatku. K nim si oblékne džíny v trendovém střihu, tričko s potiskem a mikinu, nebo džínovou bundu. Kabelka stále hraje hlavně praktickou roli, vybírá ji však pečlivě, aby ladila k jejímu stylu.
V čem půjde do práce?
Tmavý nadčasový kostýmek, světlá košile. Lodičky, kožená kabelka. Nenápadné, ale vkusné šperky (preferuje zlato) a kvalitní hodinky.
Doplňky.
Kvalitní zlato anebo bižu, sladěná s oblečením. Nepotrpí si na kýčovité, štrasové a lesklé věci.


Stylová.
Je pro ni důležité vypadat moderně, upraveně a vyjímečně. Za oblečení utrácí velké sumy. Střední a high platová skupina.
V čem vyrazí na ulici?
Ohó, pánové X) Boty na jehlovém podpatku, lesklé kozačky anebo kožené botasky se štrasovým nápisem (Prada X). Oblékne si přiléhavé kalhoty, efektně roztrhané drahé džíny anebo minisukni, pod kterou si vezme barevné legíny anebo síťované punčocháče. K nim tričko nebo top s výstřihem, ve kterém se krásně vyjímá nápadný náhrdelník.
V čem půjde do práce?
Barevný moderně střižený kostýmek, anebo extravagantní sukně a saténová halenka. Lodičky na velmi vysokém podpatku, z poslední kolekce oblíbeného návrháře. Kabelka se k oblečení nijak zvlášť nehodí, je však exkluzivní už od pohledu. Deštník do ní nenarvete (nepotřebuje ho, má auto s řidičem;)
Doplňky.
Masivní zlato, drahá bižuterie a obzvlášť miluje kýčovité, štrasové a lesklé věcičky. Potrpí si na kožešinové límce a lemy. Na jejích hodinkách je prakticky nemožné rozeznat aktuální čas, jejich značka ovšem bije do očí (obvykle napsaná velikými písmeny na pásku, anebo ciferníku;)


Tak to by bylo. Na závěr obrázek něčeho tradičního ;) (Nedomnívejte se, že takhle to s oblečením vypadá za hranicemi Moskvy X) Možná ve skanzenu;)))

Žádné komentáře:

Okomentovat